Kulinarika 

Beluši v zeleni omaki

Odkar so divji beluši kultivirani, sladokusci v njih ne uživajo samo spomladi, temveč v vseh letnih časih.
Večina je prepričana, da so najboljši enostavno pripravljeni beluši, samo kuhani in preliti z omako. Namesto z običajno omako hollandaise poskusite beluše s prav tako znano zeleno omako.

 

Sestavine:

1kg belušev

Omaka:
– 4 ali 5 trdo kuhanih jajc
– 1 dl vinskega kisa
– 1 dl vode
– 1 žlička sladkorja
– 1 žlica gorčice
– 1 dl olja
– sveže zmlet poper
– 1 šopek peteršilja
– 1 šopek kopra
– 2 šopka drobnjaka
– 1 dl kisle smetane
– 1 žlica Vegete

 

Priprava:

Beluše ostrgamo in odrežemo kocenaste dele, jih povežemo v šopek in jih postavimo navpično v globok lonec z vrelo vodo. Vode naj bo samo do polovice lonca, tako da se vršički kuhajo v pari. Beluše kuhamo previdno 10 – 15 minut, dokler se spodnji del ne zmehča.Potem jih vzamemo iz vode, odcedimo in ohladimo.

Omako pripravimo takole: mešanici kisa in vode dodamo sladkor in Vegeto, vse na hitro prekuhamo in ohladimo. Med tem na drobno nasekljamo trdo kuhana jajca in peteršilj, drobnjak in koper pa na drobno narežemo. Ohlajeni mešanici kisa in Vegete dodamo gorčico, olje, nasekljana jajca, peteršilj, koper in drobnjak. Nato dodamo smetano, začinimo s poprom, vse dobro premešamo in po želji dosolimo.

Pripravljeno omako 1 – 2 uri pustimo na hladnem.

 

Kuhane beluše položimo na krožnik, jih prelijemo z omako in po želji okrasimo rezinami šunke in četrtinami trdo kuhanih jajc.

Related posts

Leave a Comment