Osmica Leban

Osmica Leban
Lipa 3A
5296 Kostanjevica na Krasu

M: +386 51 611 402
Mail: bozo.leban@siol.net
W: www.tourism-leban.eu
FB: Turistična kmetija Leban

Lipa na Krasu je prijetna kraška vasica, ki leži pod najvišjim vrhom na Krasu – Trsteljem. V objemu okoliških hribov – Trstelja, Sv. Katarine in Sv. Ambroža, nudi toplo zavetje dobri stotini vaščanov, ki so se s kmetijstvom preživljali od nekoč. Pas rodovitne zemlje, ki je na Krasu redkost, daje odlične pogoje za rast vinske trte, pridelavo terana.

Kmetija pri Uršnih se je v preteklih obdobjih ukvarjala s poljedelstvom, živinorejo in vinogradništvom. Vinograde za belo vino so imeli tudi na obronkih Vipavske doline – nad Potokom in Dornberkom; v okolici Lipe pa seveda refošk za teran.

V zadnjem času so se na kmetiji obnovili in razširili vinogradi, odprla se je osmica Na Lehtah, poimenovana po domačem imenu kraja.

Osmica nudi tipične kraške mesnine, sušene na kraški burji (pršut, suhe klobase, salame, vratovina, pancete) ter klobase in krotegine  z zeljem, kot tipično sladico pa  kuhane štruklje.

Obisk osmice lahko združite s sprehodom po kraški gmajni, ogledom stare avstrijske železnice, ostankov iz prve svetovne vojne, lahko pa se podate na pohode: po poteh miru, obisk Trstelja s pogledom do Alp, Beneškega zaliva,  Savudrije; obisk prazgodovinskih gradišč na Sv. Katarini in Sv. Ambrožu…