Osmica Štok

Osmica Štok
Marezige 20a
6273 Marezige

T: 040 235 366
T: 031 271 258
E: info.kmetijastok@gmail.com
W: www.kmetija-stok.si

Tradicija osmic je stara čez 200 let. Pomen osmic je bil ta, da so lahko kmetje osem dni v letu prodajali svoje pridelovalne viške. Ta tradicija se je ohranila še danes. Tako lahko ob cestah še danes zagledate šopke bršljana, ki simbolizirajo osmice in vabijo na kozarček vina.

Tudi mi se te tradicije z veseljem držimo že 19 let. Vrata naše osmice smo prvič odprli leta 1993. Ponosni in veseli  smo, da nas vsako leto pridejo obiskati tako domačini, gostje s celotne Slovenije, turisti in vsi tisti ki uživate v domači hrani in vinu.

Ustno izročilo

Po pričevanju nonota Marčelota ima naša osmica kar dolgo tradicijo. Žal slik iz tistega obdobja nimamo vendar kot sam pravi, se je z osmico začel ukvarjati že njegov dedek. Osmico je imel kar doma. Postavil je le nekaj miz in stolov, ponujal pa je le vino. To je bilo okoli leta 1910. Kasneje, v času fašizma je bila hiša požgana  zato od tedanje ”osmice” ni ostalo ničesar.

Nona Lina z družino pa se je ravno tako v Marezigah, kjer sedaj stoji kmetija in vinogradi ukvarjala s kmetijo.  Pasla je živino in delala na kmetiji. Kot se tudi sama rada spominja je bilo na kmetiji kar dosti dela. V tistem obdobju, so se prebivalci Marezig – Marežgani pretežno ukvarjali z živinorejo in mlekarstvom. Sama se spominja kako je enkrat na teden prihajal v Marezige kombi in kupoval mleko od domačinov.  Plačilo pa je bilo seveda odvisno od količine in kakovosti mleka.

Leta ……. sta nono Marčelo in nona Lina prevzela gostilno v Marezigah in sta jo vodila 10 let. Skupaj imata prijetne spomine na tiste čase, predvsem na ljudi kateri še danes radi pridejo na osmico.

Na pobudo hčerke Klare in njenega moža Eliota so se leta 1993 Odprla vrata naše osmice, ki se je ob pomoči vešče kuharice Line in njenega prvega pomočnika, moža Marčelota, razcvetela in v zahvalo vsem vam, ki iz leta v leto znova in znova prihajate ohranila v takšni podobi.

Kasneje sva se aktivno pridružila še moja malenkost in brat David, ki želiva v tej smeri tudi nadaljevati.

Vrata naše osmice odpremo vsako leto za Martinovo in traja 10 dni.

Prav zaradi gostov, ki nas napolnijo vsakič s prijetno energijo in nam dajo zagon za nadaljnje delo smo se odločili da odpremo izletniško kmetijo. Tako, da nas bodo gostje lahko obiskali tudi ob zaključku same osmice.