Osmica Popetre – KANTINAROMANO

Osmica Popetre – KANTINAROMANO
Popetre 7
6272 Gračišče

T: +386 41 271 734
W: www.kantinaromano.si
E: info@kantinaromano.si
FB: KANTINAROMANO

Prvi uradni zapisi imena vasi Popetre segajo v leto 1250. Takrat se je vas imenovala Popetrae. Ker je bila kmetijska dejavnost takrat pogoj za preživetje družin in ker je vas imela zanimivo lego – cestna povezava med Trstom, Koprom in Reko ter bližina izvira reke Dragonje, je v vasi že od nekdaj cvetela blagovna izmenjava in gostinstvo.

Prav tako sta Romano in Zora Marsič sprejela ta izziv in leta 1985 odprla osmico v vasi. Romano je v vasi zelo poznan, saj je priimek Marsič prisoten v Popetrah že 300 let. Ponudba s hrano in pijačo ni bil problem. Romanova kmetija je bila največja v vasi, gojili so govedo, prašiče in kokoši. Na njivah je raslo žito, ječmen, oves, buče in druga zelenjava, največ pa je bilo koruze. V vinogradih je rasla predvsem vinska trta sorte refošk, kasneje, ko je bilo večje povpraševanje po belih vinih, pa še bele sorte vina. Med ponudbo je bilo tudi oljčno olje. Tako so ljudje vzljubili osmico v Popetrah in dobroto njihovih gospodarjev.

Danes, po 30. letih odprtja, Kantina Romano spet odpira svoja vrata, saj Romanov sin Robi nadaljuje tradicijo družine. Pridite in se prepričajte o dobrotah Kantine Romano. Ne bo vam žal.